Hypron tuottavuus puhutti

WP_20150702_001Terveisiä kesän näyttelyistä!

Joensuun Farmarissa HYPRO:n osastolla kävi runsaasti metsänomistajia ja urakoitsijoita tutustumassa ja kommentoimassa ruotsalaismerkin mahdollisuuksia Suomen markkinoilla. Kokonaisuutena HYPRO:n vastaanotto yleisön taholta oli innostunutta ja eri mallien monimuotoiset mahdollisuudet metsänhoidossa oivallettiin hyvin.

Monet (varsinkin ne jotka eivät olleet vielä katsoneet videoita) kyselivät päivätuotoksen kuutiomääriä. Paikalla ollut HYPRO:n kehittäjä ja yhtiön tj. Tommy Karlsson kertoi, että sama kysymys on ollut kaikkialla aina kestoaiheena. Kiinteää kuutiomäärää on kuitenkin hyvin vaikea sanoa, koska siihen vaikuttavat niin monet koneesta riippumattomat seikat. Koneeseen liittyen voi varmuudella verrata vain sitä, jos HYPRO:lla puun karsiminen, mittaaminen ja katkominen vie esim. 30 sekuntia, niin mikä on ero verrattuna siihen aikaan, joka näihin työvaiheisiin kuluu muilla tavoilla.

Tulokseen vaikuttavat lopulta esim. ajourien etäisyys (vinssausmatka), puuston laatu, maasto-olosuhteet, lumiolosuhteet, puiden kaatamisjärjestyksen ja ajourien suunnittelu, puiden kaatamistapa ja tehokkuus, kaatokouran käyttö 755-mallissa, traktorin siirrot, konemalli, hakkuutapa (poiminta, ensiharvennus, päätehakkuu) jne jne.

Ruotsalaisilla metsäalan keskustelupalstoilla sama asia on jatkuvasti esillä, koska traktoriprosessoreja käytetään siellä enemmän. Googlaamalla esim. hakusanoilla ”effektivitet traktorprocessor” löytyy monenlaisia kokemuksia ja näkemyksiä. Monet arviot esim. 450XL-mallin päivätuotosta asettuvat välille 25-35 m3 / päivä, kuten esim tässä: http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=8&t=19696

Kun HYPRO tähän mennessä tehdyistä kaupoista päätellen alkaa nyt merkkinä myös Suomessa yleistyä, toivottavasti käyttäjät aktivoituvat myös netin keskustelupalstoilla jakamaan kokemuksiaan.