Kauppa lisää kauppaa

Suomessa pyörii jo kymmeniä Hyproja ja määrä kasvaa koko ajan. Ilmeisesti sana on kiertänyt – hyvä niin.

Asiakkaiden kertoman mukaan yleisin syy Hypron hankintaan on halu itsenäisesti jatkaa metsätöiden tekemistä, mutta omaa työtä keventämällä ja samalla työtehoa lisäämällä. Oman työn jäljen arvostaminen tulee usein esille; halutaan katsella ”oman käden jälkeä”.  Syitä on monia muitakin, mutta edellä mainitut tulevat useimmin esiin. Arvokkaan koneen hankintaa mietitään usein pitkään ja monelta kannalta.

Otsikkokuvana tuore tilannekuva Eurasta, eteläisen Satakunnan lumettomasta vuodenvaihteesta.

Nyt vuoden vaihtuessa kiitämme lämpimästi lukuisia vanhoja ja uusia asiakkaitamme luottamuksesta ja jatkamme työtämme uutena vuotena entistä isommalla innolla!

Ilkka & Markus

Okran kesäkuulumisia

Osasto valmiina (klikkaa isommaksi)

Saksan KWF-metsämessujen jälkeen oli mukavaa kotikulmilla pystyttää jälleen HYPRO-osasto. Koneisiin kiinnostuneita kävi jatkuvana virtana (Okra-kävijöitä oli yht. 83.500). Monet kertoivat jo tutustuneensa HYPRO-nettisivuilla koneisiin, mutta halusivat nyt tutustua niihin konkreettisemmin. 755 HB -pyörämallin hintaa vertailtiin lähinnä käytettyihin motoihin, ja kun vaakakuppiin vielä lyötiin tunnetun valmistajan takuu sekä koneen pienet ylläpitokustannukset, asia selkiintyi monelle.

Markus Heinilä ja Lauri Vallius
755 HB, Markus Heinilä ja Lauri Vallius (klikkaa isommaksi)

Osaston kulmalla kävijämagneettina toimi Lauri Valliuksen keksimä ja kehittämä Cutlink-taimikonhoitolaite, jolla jopa 11 cm:n vahvuiset puut katkeavat kevyesti ja turvallisesti. Lue lisää Cutlinkistä: http://valliusforestry.com/

Vallius Cutlink yleisömagneettina
Cutlink keräsi jatkuvasti yleisöä (klikkaa isommaksi)

Yleisesti kävijöitä arvelutti maa- ja metsätalouden huonot suhdanteet, mutta monet veikkasivat jonkinlaisen patouman purkautuvan syystalvella. Varsinkin isot metsäalan tehdasinvestoinnit ja monet uudet lämpölaitokset tarvitsevat käynnistyessään runsaasti puuta. HYPRO on jo kotimaassaan vuosia kehittänyt traktoriprosessorejaan erityisesti monimuotoiseen ja ympäristöystävälliseen toimintaan. Tähän kiinnittivät huomiota erityisesti ”kaupunkilaismetsänomistajat”, jotka osastollemme pysähtyivät videoita seuraamaan. Myös isäntälinjaa kehittävät kiinnittivät huomiota koneiden keveyteen ja hakkuujälkien siisteyteen.

Okrasta ja hyvin positiivinen maku. Kaikesta taantumapuheesta huolimatta toimintamalleja kehitetään ja tehostetaan taustalla, ja kun konehankinta tulee ajankohtaiseksi, silloin tiedetään jo, millä tuloksia parhaiten kasvatetaan.

Videot keräsivät jatkuvasti katsojia
Videot keräsivät jatkuvasti katsojia (klikkaa isommaksi)

Messukoneet ovat vielä elokuun lopulle nähtävänä varastossa Euran Honkilahdella, esittely sopimuksen mukaan. Tietoja löytyy myös Nettikoneesta hakusanalla Hypro.

Terveisiä tehtaalta

Proto vuodelta 1984 tehtaan aulassa.
Proto vuodelta 1984 tehtaan aulassa.

Hakkuilla Skånessa.
Hakkuilla Skånessa 2014. (Klikkaa isommaksi)

Kävimme lokakuussa lähemmin tutustumassa Hypron  syntysijoihin Etelä-Ruotsissa, Skånen tiheiden metsien keskellä. Samalla retkellä pääsimme haastattelemaan paikallista metsänomistajaa savotallaan.

Käynnin aikana arvio tuotteiden suosion syystä vahvistui entisestään: idean isä, Tommy Karlsson, suunnitteli ja toteutti ensimmäisen version ensin vain omaan käyttöönsä jo vuonna 1984. Laite osoittautui niin toimivaksi ja monenlaiseen käyttöön sopivaksi, että valmistus ja myynti päätettiin myöhemmin aloittaa. Ensimmäisestä esittelykäynnistä Elmia-näyttelyssä tulikin heti menestys. Perusratkaisu on vuosien kuluessa todettu niin hyväksi, että tuotekehityspanostusta on sen jälkeen pystytty ohjaamaan enemmän materiaali- ja tuotantotapaparannuksiin kuin kokonaan uudenlaisten mallien suunnitteluun.

Myynnin kehittämisestä vastaava Linus Bergman kertoi, että markkinoiden heilahtelut ja muut yritysmaailman haasteet perheyritys on vuosien kuluessa pystynyt voittamaan joustavuudella ja alihankintaketjun tehostamisella. Tuotteiden hintaa ei ole halpamaiden laadulla väkisin painettu alas, koska asiakkaat ovat mieluummin valmiita maksamaan ruotsalaisesta laadusta. Myyntiä onkin ollut jo yli 30 maahan;  eksoottisimpia lienevät maat, joissa nopeasti kasvavia eukalyptus-metsiä urakoidaan paperiteollisuuden tarpeisiin.

Uudet mallit sekä niiden testaus ja kehittäminen perustuvat vahvasti koneiden käyttäjiltä tulleisiin suoriin viesteihin. Yhteydenpito asiakkaisiin onkin jatkuvaa, mikä on johtanut siihen, että monet aikoinaan perusmallin hankkineista hankkii myöhemmin saman merkin uudemman ja monipuolisemman mallin.

Prosessorimalleista eniten myyntiä on kasvattanut traktorin vetokoukkuun kätevästi kytkettävä HYPRO 755 HB (pyörämalli). Tämä malli on saavuttanut suosiota eri maissa myös urakoitsijoiden koneketjun täydentäjänä.

Kysyntä kevyistä ja monipuolisista kaatopäistä sai HYPROn kehittämään sahauskatkaisulla toimivan kevyen kaatopään. Malli lienee siitä päätellen erityisen onnistunut, että muutkin metsäkonevalmistajat tilaavat sitä varusteeksi omiin merkkeihinsä. HYPRO:n muista tuotteista kerromme myöhemmin lisää.

Mielenkiintoista oli nähdä uusi HYPRO 450 XL työn tohinassa. Valtran perässä konetta käytteli 16-vuotias nuorimies nopeampaa tahtia kuin isäntä ehti puita moottorisahallaan kaataa. Nuorimies kertoili olleensa vasta pari päivää koneen käyttöä opettelemassa, mutta vikkelästi näytti silti puupinoja syntyvän. Isännällä oli aiempaa kokemusta sykeharvesterin käytöstä traktorin perässä, mutta kertoi Hyprolla hyvissä olosuhteissa päästävän jopa 80 % isompiin hakkuumääriin!

Kaiken kaikkiaan vierailu vahvisti käsitystä siitä, mikä on yrityksen menestyksen syy: laatuun, käytettävyyteen ja toimintavarmuuteen panostaminen. Tässä mielessä uskomme HYPRO:n erilaisten mallien löytävän entistä paremmin tiensä myös suomalaisiin metsiin.