Paluuta juurille

Kun Tommy Karlsson metsätyöonnettomuuden jälkeen joutui kuukausia makaamaan sairaalassa selkänsä loukanneena, hän ei antanut periksi. Hän halusi palata työhönsä, mutta sairaalassa hän suunnitteli ruutupaperille koneen, joka helpottaisi metsätyötä. Syntyi Ruotsin ensimmäinen täyshydraulinen traktoriprosessori. Koneen suosio yllätti Tommyn, ja niinpä sen eri versioita onkin myyty lukuisiin maihin jo kolmisenkymmentä vuotta…

Suomessa päättyi juuri vaalit. Lähes kaikki puoleet vaativat byrokratian vähentämistä, turhien toimintojen ja kulujen karsimista, työn ja tuottavuuden arvostuksen nostoa. Maaseudulla vahvojen puoluiden menestykseen tarvittiin kaupunkilaistenkin ääniä. Haikaillaanko paluuta johonkin menneeseen?

Metsäteollisuuden pitkään suunnittelemat miljardihankkeet Äänekoskella ja Kuopiossa alkavat toteutua. Hankkeiden merkitystä ja mittakaavaa tullaan vielä hämmästelemään. Samaan aikaan monet start up -kuplat alkavat poksahdella ja niihin liittyvä hypetys laantua. Eikö peliteollisuuden vaikutuksiin luotetakaan? Onko Suomi palaamassa juurilleen? Onko kyse laajemmasta ilmiöstä?

Yksittäinen metsänomistaja tai alan urakoitsija pohtii jatkuvasti sitä, mitä Tommy Karlssonkin on aina pohtinut: miten saada itsestä ja koneista enemmän irti – siten että rasitus ei kasva, mutta tuotto kasvaa.

Käymäni lukuisat HYPRO-keskustelut osoittavat, että erityisesti metsien omistajat haluavat raa’alle bisnekselle ja jättikoneiden rinnalle myös muita vaihtoehtoja. Luontoarvotkin tulevat muiden arvojen rinnalla yhä useammin esille. Päivän sana on ”back to basics”. Olen itsekin alkanut tulla siihen tulokseen että paluu perusasioihin on Suomelle terveellistä.

Tommy Karlsson tv-haastattelussa Intiassa 2012: https://www.youtube.com/watch?v=DPoOWgpHfFg ja työssä kotona: http://hypro.se/?p=pr755&pv=p .

Tommya pääset jututtamaan Ruotsin SkogsElmian lisäksi myös Joensuun Farmari-näyttelyssä kesällä.