Myrskytuhoja

Tuntuu siltä, että myrskyt lisääntyvät. Lieneekö ilmastomuutoksen ansiota? Muutamat ovat siitä vakuuttuneita. Niin tai näin, sähköyhtiöt piilottavat kiihtyvään tahtiin johtojaan maan alle ja maatiloista varsinkin karjatilat hankkivat kaiken varalta aggregaatteja.

Etelä-Ruotsissa isot myrskyt ovat olleet vuodesta toiseen jatkuva ilmiö. Skånen pohjoisrajoilla sijaitsevalta Hypro-tehtaalta kerrottiinkin että myrskyjen jälkeen yhteydenottojen määrä lisääntyy aina. Ruotsissa metsäurakoitsijoilla isojen motojen lisäksi on käytettävissä Hyproja, joita he voivat käyttää silloin kun isot koneet ovat sidottuina muuhun urakointiin, tai jos myrskyjen raivaukseen tietyissä tilanteissa vinssaus on viisainta.

Hyprot sopivat hyvin myös myrskyn jälkien raivaukseen koneiden monipuolisuuden ansiosta. Hypro on nopea kiinnittää traktoriin: pienelläkin raivauspaikalla kannattaa käydä, sulan kelinkin aikana voi pahoja jälkiä jättämättä liikkua herkillä alustoilla ja hankaliin paikkoihin kaatuneet puut on helppo vinssillä vetää oksineen päivineen karsintapaikalle. Näitä hankalia paikkoja ovat esim. tiet, rannat, pihat ja kallion jyrkänteet.

Elokuista Rauli-myrskyä säätieteilijät kuvasivat yllättäväksi sen ajankohdan ja keston takia. Liitteenä tuore lukijan (Anu Luoma) ottama kuva Länsi-Savo –lehdessä.